TET-harjoittelijan kynästä:

24.11.2017

Minun ensimmäinen TET-viikko sujui mahtavasti täällä eduskunnassa. Toinen viikko alkoi tänään ja toivon, että tästäkin tulee yhtä mielenkiintoinen kuin viime viikosta.

Aloitin TET-harjoitteluni maanantaina 14.11. Tulin eduskuntatalon pihalle, josta sitten Niko tuli hakemaan minut taloon sisälle. Niko on kansanedustaja Pertti Hakasen avustaja, jolla olen harjoittelussa. Olen myös harjoittelussa kansanedustaja Arto Pirttilahdella ja hänen avustajallaan Paulalla. Olen siis 5 päivää Paulalla Pikkuparlamentissa ja 5 päivää Nikolla eduskunnan päärakennuksessa.

Ensimmäisenä päivänä kävimme Nikon kanssa hakemassa minulle kulkukortin ja ruokaliput. Sen jälkeen lähdimme kiertelemään eduskuntataloa ja katsomaan paikkoja. Talo on aika sokkeloinen, mutta kyllä täällä nopeasti oppii liikkumaan. Ruoka molemmissa taloissa on todella hyvää ja monipuolista, vaihtoehtoja on kouluruokaan verrattuna paljon enemmän.

Olin päärakennuksessa Nikon kanssa maanantain ja tiistain. Keskiviikkona menin Paulalle Pikku Parlamenttiin, mikä on eduskuntatalon vieressä oleva rakennus. Talojen väliä pääsee kätevästi kulkemaan maan alla olevaa tunnelia pitkin. Paulan luona olen päässyt leimailemaan joulukortteja, kirjoittamaan Arton sivuille blogikirjoitusta ja olemme myös käyneet ryhmäkokouksissa, istunnossa sekä monissa erilaisissa tapahtumissa.

Nikon kanssa olemme käyneet avustajapalaverissa. Lisäksi olen kirjoittanut mediaseurantaa ja kahvittanut vierailija ryhmiä. Olenkin päässyt tekemään täällä todella monipuolisesti kaikkea. Tähän mennessä ehkä kivointa on ollut kahvittaminen, ryhmäkokoukset ja joulukorttien leimaaminen.

Eniten minua on täällä talolla yllättänyt erinomaisen hyvä yhteishenki ja se, kuinka kiireisiä kansanedustajat oikeasti ovat. Sitä ei välttämättä uskoisi, kuinka kiire edustajilla on. He hädin tuskin ehtivät ollenkaan istua työhuoneissaan, kun koko ajan pitää mennä valiokuntiin, tapaamisiin, istuntoihin ja kokouksiin. Siksi onkin hyvä, että avustajat ovat täällä auttamassa kaikissa hommissa mitä edustajat eivät ehdi tekemään. Nimittäin niitä hommia on todella paljon.

Kokonaisuudessaan tämä kokemus on ollut todella antoisa ja olen oppinut täällä paljon kaikkea uutta. Ihmiset ovat ottaneet hyvin minut vastaan ja kivaa on ollut! Lopuksi voisin sanoa vielä, että suosittelen tätä TET-paikkaa ihan kaikille. Täältä saa sellaisia kokemuksia ja taitoja, jotka hyödyttävät myöhemminkin elämässä. On ollut hienoa päästä tänne!

Ada Turunen - Meilahden yläaste