Miksi maaseutu maksaa ilmastotalkoot?

19.03.2019

Polttomoottoriautojen kieltäminen, hakkuiden vähentäminen, lihavero ja mikälie "kestävän kehityksen arvonlisävero"... Mielestäni on täysin käsittämätöntä, että hallitusvastuuseen matkalla olevat punavihreät puolueet ovat tekemässä maaseudulla elämisestä mahdotonta.

Lihavero iskee pienituloisten kulutukseen ja tekee maailman puhtaimmasta suomalaisesta lihasta eliitin etuoikeuden. Samalla se kaataa mukanaan kymmeniä tuhansia työpaikkoja maaseudulta. Miksi emme lihaveron sijaan tekisi maataloudesta hiilineutraalia biokaasua ja uusimpia teknologioita hyödyntämällä?

Polttomoottoriautojen kieltäminen ja sähköautoilla tai ratikoilla huristelu varmasti sopii sekin kaupunkilaisille, mutta maaseudulla asuvalle tämä ei ole realismia.
Sen sijaan realismia olisi tehdä jo saatavilla olevista 100% uusiutuvista biopolttoaineista samanhintaisia fossiilisten kanssa. Hinnanalennus voitaisiin rahoittaa vaikkapa verottamalla toimivan joukkoliikenteen alueella asuvien pääkaupunkiseutulaisten autoilua. Heille autoilu ei ole toimivan arjen ainoa vaihtoehto, vaan pikemminkin mukavuutta lisäävää luksusta.

On meidän maaseudulla asuvien etu, että metsiämme käytetään uusiutuvien polttoaineiden tuotantoon ja samalla korvataan fossiilisia tuontipolttoaineita. Se luo työtä ja elinvoimaa maaseudulle. Sen avulla voimme osallistua ilmastotyöhön meille luontevalla tavalla.

Tämä ei kuitenkaan valitettavasti tule kyseeseen, jos tavoitteena on metsien hakkuiden vähentäminen, kuten mm. SDP ja vihreät ovat aiemmin esittäneet. Toki myöhemmin jotkut ovat kiemurrelleet ulos näistäkin puheista vaalien lähestyessä. Nähtäväksi jää, mikä on todellinen linja, kun uurnat sulkeutuvat.

Tutkimusten mukaan kaupungissa asuvan hiilijalanjälki on huomattavasti suurempi kuin maaseudulla asuvan. Siksi on järjetöntä kurittaa maaseutua tässä asiassa.
Otetaan yhdessä järki käteen tärkeässä ilmastotyössä.

Pertti Hakanen

(Alueviesti 19.3.2019)