Keskustan Pertti Hakanen haastaa kysymyksellä hallitusta: "Villisikakanta on ajettava merkittävästi alas"

28.09.2018

Keskustan kansanedustaja Hakanen vaatii afrikkalaisen sikaruton estämiseksi villisikojen häkkisaalistuksen sallimista koko Suomessa.

Pertti Hakanen vaatii uusia toimia villisikakannan merkittävään alasajoon.

Kansanedustaja Hakanen on jättänyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle koskien uusia toimia afrikkalaisen sikaruton (ASF-virus) leviämisen estämiseksi.

Hakasta huolestuttaa edelleen taudin mahdollinen leviäminen Suomeen ja siitä koituvat tuhot sikataloudelle, kansalliselle ruokahuollolle sekä vientimarkkinoiden tautivapaalle maineelle.

Villisikakanta on Hakasen mukaan tänä vuonna noussut arviolta yli 23 prosenttia. Myös itärajalta leviää edelleen villisikoja Suomen puolelle.

"Ministeriö, Evira ja Tulli ovat tehneet hyvää yhteistyötä elintarvikkeiden kautta leviävien eläintautien torjumiseksi itärajalla, ottamalla käyttöön Aino-ruokakoiran sekä aiemmin esittämäni niin sanotut katumusroskakorit. Kuitenkin Euroopan uusien tautilöydösten vuoksi meidän on laajennettava elintarvikevalvontaa myös satamiin ja kansainvälisille lentokentille. Myös villisian metsästystä tulee selvästi vapauttaa. Ainoastaan näin voimme estää mahdollisen eläintautiepidemian rantautumisen Suomeen", Hakanen perustelee.

Toimina ASF-viruksen leviämistä vastaan Hakanen vaatii hyväksyttäväksi lisää metsästystapoja, kuten häkkisaalistuksen koko Suomen alueelle. Hakanen peräänkuuluttaa myös matkailijoiden omaa vastuuta, jättämällä ruokatuliaiset ostamatta ulkomailta, olla osallistumatta metsästysmatkoille Eurooppaan sekä ilmoittaa kaikki havainnot villisioista viranomaisille.


Maaseudun Tulevaisuus 28.9.2018