Keskustan Hakanen selvityshenkilö Karhisen raportista: Nyt on enää tekojen aika! 

07.02.2019

Tänään (7.2.19) julkaistu selvityshenkilö Reijo Karhisen kokoama raportti kattoi koko ruokaketjun ja osoitti, että vastuunkantoon tarvitaan elintarvikeketjun jokainen toimija. Raportissa esiteltiin monta laaja uudistusohjelma ja Karhisen mukaan 500 miljoonan euron lisäys maatalouden yrittäjätuloon vuositasolla on saavutettavissa. Keskustan kansanedustaja Pertti Hakanen pitää selvitystä tärkeänä ja siinä tuotiin hyvin esiin kannattavuuteen vaikuttavat tekijät. Nyt kuitenkin ratkaisevat teot eivätkä puheet. 

Pyörää ei selvityksessä keksitty uudelleen, mutta sitä tuskin odotettiinkaan näin suuren ongelman äärellä, jonka kanssa olemme painineet jo vuosia, tilanneet satoja tutkimuksia sekä kokoustaneet tuhansia kertoja. Raportissa nostetaan suomalaisen ruuan näkyvyyden parantamista kaupoissa, sekä kauppojen kuluttajadatan avaamista kaikkien saataville maksutta sekä ruoan arvostuksen osoittamista liputuspäivällä. Myös viljelijöiden osaamispääoman tukeminen nousi vahvasti esille sekä yhteinen sidosryhmien edustaman keskustelufoorumi eli "ruokapöytä" nähtiin mahdollisuutena kannattavuusongelman ratkaisemiseksi.

- Pääministeri Juha Sipilä tulee kutsumaan yhteisen ruokapöydän koolle ja ministeri Jari Leppä käynnistää selvityksen uuden maatalousyrittäjien palvelukeskuksen perustamisesta ja uskon, että näillä teoilla on mahdollista saada lisää euroja viljelijän pussiin jo vuoden kuluessa, Hakanen kertoo toiveikkaana.