Kansanedustaja Hakanen ehdottaa: Katumusroskakorit ja sakkomaksut rajanylityspaikoille ASF:n torjumiseksi.

13.11.2017

Keskustan kansanedustaja ja MTK:n johtokunnan jäsen Pertti Hakanen ehdottaa katumusroskakoreja ja luvattomien elintarvikkeiden sakkomaksuja rajanylityspaikoille afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi.

Hänen mukaansa luvattomien elintarvikkeiden tuonnista seuraava sakkomaksu ja toisaalta myös roskakoriin viittaava ärhäkkä ohjeistus ennen tullitarkastusta pienentäisivät huomattavasti afrikkalaisen sikaruton Suomeen rantautumisen todennäköisyyttä.

"On täysin selvää, että katumusroskakorit, niihin viittaavat ärhäkät julisteet sekä hallinnollinen sakkomaksu saisivat ihmiset heittämään luvattomat elintarvikkeet pois ennen rajanylitystä entistä tehokkaammin.", hän sanoo.

Hakanen kertoo, että riskimaiden matkustajamäärät ovat merkittävän suuria. Tullin tilastojen mukaan lähes 3,5 miljoonaa ihmistä ylittää itärajan vuosittain maateitse. Viron meriliikenteen osalta vuonna 2016 vastaava matkustajamäärä oli liikenneviraston mukaan lähes 9 miljoonaa matkustajaa, joka tarkoittaa 4%:n kasvua edellisvuoteen.

Tarkastuksissa ei Hakasen mukaan pystytä tarkastamaan kaikkia saapujia ja heidän kuljetuksiaan niin tehokkaasti, että ongelma luvattomien elintarvikkeiden saapumisesta kokonaan poistuisi.

"On tärkeää, että ihmiset myös itse tiedostavat vaarat ja toimivat omaehtoisesti välttääkseen taudin rantautumisen.", Hakanen sanoo.

Hänen mielestään katumusroskakorit voitaisiin toteuttaa mahdollisesti Tullin ja Eviran yhteistyönä, jota valtio omalta osaltaan sitten tukisi.

"Valtionvarainministeriöltä tulisi kiireesti saada taloudellista tukea, jolla mahdollistettaisiin toimien toteuttaminen."

"On muistettava, että näillä hyvin pienimuotoisilla panostuksilla saattaa olla täysin ratkaiseva vaikutus koko kotimaisen sianlihan viennin tulevaisuudelle." Hakanen toteaa.

Hakasen mukaan afrikkalaisen sikaruton saapumisen vaara on yhä merkittävän suuri.

"Siksi informaatiota on yhä tehostettava ja keinovalikoimaa kovennettava.", hän päättää.


Pertti Hakanen