(18.12.) Kuttupuhe eduskunnan täysistunnossa klo 03:10

Arvoisa herra puhemies! Hyvät kollegat! Koittihan se kuttupuheenkin vuoro tänään tänäkin vuonna ja vielä näin hienosti, että tyrvääläinen herra puhemies täällä kuuntelee tyrvääläisen kollegan kuttupuhetta. 
 
Kuten tiedätte, hyvät kollegat, kuttu on hyödyllinen kotieläin, ja kyllähän kuttu ansaitsee tänäkin vuonna tulla mainituksi valtion tulevan vuoden budjetin maa- ja metsätalousministeriön pääluokkakeskusteluissa. 
 
Tässä salissa ei moni arvaakaan, kuinka käsittämättömän suuri vaikutus juuri kutuilla on ollut pohjoisen pallonpuoliskon kulttuurille. Kuttujen syntyhistoria on niin vanhaa perua, että ensimmäiset vuohenmaidon hyväksikäyttäjät löytyvät tarinoiden mukaan aina Itä-Aasian paimentolaiskansojen keskuudesta jo esihistorialliselta ajalta, siis aika kaukaa. Sieltä kutunpidon jalo kulttuuri on kulkenut ensin Venäjälle, sieltä Keski-Eurooppaan sekä lopulta meille tänne Pohjolaan ja aina tuonne Tyrväälle saakka. 
 
Kuttujen erinomainen maailmanvalloitus ei ole itselleni mikään yllätys, sillä kuttupitäjässä juuret omaavana tiedän kyllä herra puhemiehen kanssa eläimen todellisen arvon. Kuttu on uskollinen omistajalleen kuin koira mutta huomattavasti vähäruokaisempi. Kuttu kelpuuttaa ruuakseen talon ala-arvoisimmankin rehun, joka saattaa olla vaikka pilaantunutta. Jos sateet kesällä, kuten viime kesänä, ovat päässeet vähän pilaamaan heiniä, on sekin ilman muuta ollut kutulle herkkuruokaa.
 
Arvoisa herra puhemies! Sain viimevuotisesta puheestani hieman palautetta suoraan kuttupuheen alullepanijalta, veteraanikansanedustaja Timo Roosilta. Palautteen mukaan kuttupuheen modernisoidut versiot ovat kulkeutuneet turhan kauas alkuperäisestä tarkoituksesta. Otin palautteen kunnioittavasti ja vakavasti vastaan myöntäen, että puheeseen jo hänen edustajavuosinaan liittynyt huumori on verbaliikan vaikein laji, jossa kokemattomampikin voi helposti haksahtaa harhaan. Siksi kirkastankin nyt hieman konkarin antamaa ajatusta: "Saa olla hauska, mutta pitää olla asiaakin." 
 
Herra puhemies! Siksipä menenkin tänä vuonna nyt suoraan itse asiaan, kutuilla on nimittäin meille annettavaa myöskin sotilasrintamalla. Esimerkiksi Yhdysvaltain armeijan erittäin salaisessa modernin sodankäynnin metodien tutkimuksissa on pyritty tarinan mukaan löytämään ja testaamaan uudenlaisia psyykkisiä voimia tuijottamalla kutun mystisiä silmiä — eikä tämä ole mikään vitsi vaan täyttä totta. Aiheesta on tehty jopa tositapahtumiin perustuva elokuva. Sen nimi on kaikessa yksinkertaisuudessaan "Vuohia tuijottavat miehet." Kyseistä elokuvaa on kuulemma katsottu vuosittain myöskin viime päivinä otsikoihin nousseissa erään maakuntalehden toimittajien kellaripikkujouluissa. Sen verran suuri mahti piilee kutuissa, joiden sielunelämän luulemme tietävämme, mutta emme todellakaan sitä tee.
 
Arvoisa puhemies! Kutustahan sanotaan, että mikäli se ei ole pahanteossa, niin ainakin se sitä ajattelee. Siksi kutunpito onkin mitä tärkein luottamustoimi, jota vain täysin rehelliset ihmiset saattavat petoksetta harjoittaa. Juuri siksi myöskin eduskunta voisi ryhtyä kutunpitoon tämän talon sisäänkäynneillä. Ainakaan vieraslistoissa ei pitäisi sen jälkeen olla mitään epäselvyyksiä. Toki siinä talvella pakkasessa kuttu viimassa olisi kyllä vieraille surkea näky. Toisaalta näen kyllä myös sen, että usealla ministerillä olisi mahtavaa talenttia kutunpitäjäksi, sen verran rehtiä väkeä tuolla aitiossa istuu viikoittain. 
 
Arvoisa puhemies! Kuttutalous poikkeaa monesta muusta maatalouden alasta voimakkaasti siinä, että se toimii lähes täysin markkinoiden ehdoilla eli toisin sanoen ilman mitään tukia — no, A-, B-alueella täällä etelässä ilman tukia, C-alueella pientä tukea nauttivat. On täysin selvää, että kuttujen pitäjät ovat tässä mielessä eriarvoisessa asemassa muihin maataloustuottajien keskuudessa ja siitä tietoisestikin vähän katkeria. He ansaitsevat ilman muuta meidän kaikkien tunnustuksen sekä lisäksi myöskin tämän oman puheensa, joka päättää tämän pääluokan keskustelun tänä eduskuntavuotena. Jo aikoinaan puheen pitämisen peruste oli kuttutilojen vaikea tilanne, eikä se ole kyllä muuttunut yhtään miksikään näitten puheitten aikana, yhtään helpommaksi.
Arvoisa puhemies! Vanha Satakunnan seutu, josta me puhemiehen kanssa tulemme, johon kuului myös suuri osa Pirkanmaata aikoinaan, on yhä kohtalaisen säännöllistä kuttualuetta. Aikoinaan tämä alue on ollut aivan maankuulua kuttupitäjää, jossa vieraillessaan hyvinkin todennäköisesti on törmännyt kesäisin suuriin, joskus jopa kymmenien, 70—80 yksilöä käsittävien kuttulaumojen kanssa kulkeviin paimeniin. Ehkä tästä syystä kuttu on pesiytynyt tavoilleen uskollisena jääräpäisesti juuri sille alueelle. Kuttuhan on siis jääräpäinen eläin, suorastaan pääkkö, että se ei anna millään periksi taistelussaan aikaa vastaan.
 
Yhä on nähtävissä kuttujen aikaansaamia asioita nykyisen Sastamalan alueella, esimerkiksi vaakunoissa, seurojen logoissa, ja esimerkiksi Sastamala voi saada merkkihenkilön Mauri Kunnaksen saduissa. Lisäksi Sastamalan Puistokadulla saattaa yhä törmätä kuvanveistäjä Veikko Haukkavaaran metalliseen kuttuveistokseen vieraillessaan Vammalan keskustassa. Onpa pukinsarvea soittavat Tröötöttäjät ja lukuisat alueen sananlaskutkin saaneet vaikutteita voimakastahtoisista kutuista.  
 
Yksi sananlasku kuuluu: elää kuin vuohi huhdassa. Juuri siten on käynyt kutun kohdalla kotikaupunkini kulttuurissa. Ei lähre, ei sitten millään. Emmekä me oikeastaan sitä edes tahro, vai mitä, herra puhemies. Tätä eläintä, jota köyhän miehen lehmäksikin on kehuttu, tulee hyödyntää, arvostaa ja kiittää, missään nimessä ei saa herjata eikä halveksua.
Viime vuosina puhuessani täällä kuttupuheessani kutunmaidon terveysvaikutuksista en ole siitäkään vitsaillut teille. Kutunmaidolla on todella katsottu olevan merkittäviä terveydellisiä vaikutuksia. Monet kuttupaimenet turvautuivat kutun maitoon, mikäli käärme pääsi puremaan. Sen avulla viivästytettiin olennaisesti myrkyn vaikutusta, jotta ehdittiin ajoissa lääkäriin.
 
Samoin uskottiin, että kun lapsille juotetaan kutunmaitoa, se takaa pitkän ja vahvan elämän. Mistäpä tietää, vaikka erään presidenttiehdokkaamme pitkän iän geeniperimäkin saattaa olla tästä lapsena juodusta kutunmaidosta. Kukapa tietää. No, olipa miten oli, joka tapauksessa se on nykypäivän superfoodia, jota ei selvästikään arvosteta tarpeeksi korkealle. 
 
Arvoisa puhemies! Kovasti ovat, kuulkaa, kehuneet kutunmaitoa entisaikojen miehet ja naisetkin. Hörppyjä siellä, hörppyjä täällä, vaikka vähän huonolta tuntuikin aluksi, niin pikku hiljaa paremmaksi se muuttui. Melkein kuin viime päivinä keskusteluttaneen alkoholin kanssa, mutta lopputulos on huomattavasti terveellisempää. Eduskuntaryhmienkin pikkujouluissa voisi olla hyvä tarjoilla ensi vuonna vaikka kutunmaitoa. Saattaisi vähän rauhoittaa tuota tilannetta. [Naurua] Se ei ole lainkaan myrkyllistä, ja tarina kertoo, että siihen tulee lopulta oikein kunnon himo, mitä se sitten onkaan aamuyön tunteina. Johtuuko tämä himo kutun tehokkaasta lisääntymiskyvystä, sitä ei tarina kerro. Jääköön kaikki harkinnanvaraisuuteen. 
 
Kuttu on nimittäin uskomattoman tehokas lisääntymään, sillä kili saavuttaa sukukypsyyden jo 3 kuukauden ikäisenä nuorukaisena. Lisäksi iän myötä kilin muuttuessa pukiksi se kasvattaa sarvet — liittyy niihinkin monia tarinoita monista terveyttä kohottavista tuotteista. Niihin ei palata tällä kertaa, niistä puhuttiin viime vuonna. 
 
Arvoisa puhemies! Kuttu ansaitsee satavuotiaan Suomen kunniamaininnan, sillä se sopii suomalaiseen mentaliteettiin erittäin hyvin. Eläimen päättäväinen asenne sekä ammoniakinkatkuinen ja hikeäkin muistuttava ominaistuoksu kuvastavat sitä rankkaa työtä, jota suomalaisessa maataloustuottajien kentässä päivittäin tehdään, on aina tehty.  
 
Tämä puheenvuoro on kuttutalouden ja puhtaan suomalaisen ruuan puolesta, ja kun puhutaan kutusta, niin on kyse varsin tärkeästä jutusta. Kuttupitäjäläiset herra puhemiehen kanssa toivotamme juustorikasta joulua ja heruttavaa uutta vuotta koko eduskunnan väelle. 

Pertin kalenterissa

 

Sunnuntai 31.3.2019

Klo 18.00 Tupailta Nokialla Ritalassa

 

Lauantai 30.3.2019

Tupailta Valkeakoskella Marjo ja Matti Valkamalla.

 

Perjantai 29.3.2019

Klo 18.00 Tupailta Kiikassa Ala-Hannulan tilalla.

 

Lauantai 24.3.2019

Klo 13 Vaalitilaisuus Punkalaitumella Kanteenmaan Nuorisoseurantalolla.

 

Perjantai 22.3.2019

Klo 18.00 Tyvään sanomien vaalipaneeli Vammalassa Vexve-areenalla.

 

Torstai 21.3.2019

Klo 18.00 - 20.00 Alueviestin vaalipaneeli Vammalassa Sylvään koululla. Kahvi 17-18.

 

Tiistai 19.3.2019

Klo 18.30 Tupailta Pirjon Pirtillä Keikyässä.

 

Keskiviikko 13.3.2019

Klo 17.00 Ahlmanin Ruokapaneelissa Tampereella.

 

Sunnuntai 10.3.2019

Klo 17.30 Mouhijärven yrittäjien vaalipaneelissa.

 

Lauantai 9.3.2019

Klo 11.30 - 12.30 Parkanon S-Market. Mukana Keskustan Pirkanmaan piirin tapahtumassa.

Klo 13.00 Ikaalisten Kovelahdessa vaalitilaisuudessa.

 

Perjantai 8.3.2019

Vaalikampanjani Startti Sylvään koululla.

Klo 17.30 Ruokailu

Klo 19.00 Ohjelmassa mm: varapuhemies Mauri Pekkarinen, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mika Tiirola, Musiikkia, Arpajaiset, juontaa Aimo Kokkola

Lipun hinta 30€

 

Maanantai 4.3.2019

Klo 15 - 17 Ulko- ja turvallisuuspolitiikan journalisti seminaarin paneeli, Tampereen kaupungin virastotalo

 

Sunnuntai 3.3.2019

Klo 13 Tukiryhmän kokoontuminen Keskustatuvalla

 

Lauantai 2.3.2019

Klo 9.00 Vammalan tori

Klo 13.00 Häijää Säästömarket

Klo 16.00 Hämeenkyrö S-market

 

Maanantai 25.2.2019

Klo 11.30 - 12.00 Parkano S-Market europarlamentaarikko Elsi Kataisen kanssa. Tukiryhmä tarjoaa makkaraa ja kahvia klo 10-12.

Klo 13.00 - 14.30 Ikaalinen OmaTupa Maatalousseminaari. Mukana kansanedustajat Pertti Hakanen ja Olavi Ala-Nissilä, Europarlamentaarikko Elsi Katainen ja MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg. Aiheena mm. Karhisen raportti.

Klo 16.30 - 17.00 Vammala Keskustatupa, Itsenäisyydentie 15. Europarlamentaarikko Elsi Kataisen kanssa. Kahvia tarjolla klo 16.00 alkaen.

Klo 18.30 - 21.00 Kyrö Maatalousseminaari. Mukana kansanedustajat Pertti Hakanen ja Olavi Ala-Nissilä, Europarlamentaarikko Elsi Katainen ja MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg. Aiheena mm. Karhisen raportti.

 

Sunnuntai 24.2.2019

Klo 14.00 - 16.00 Kuru, Kuru-sali vaalipaneeli

 

Lauantai 23.2.2019

Klo 08.30 Valkeakosken tori

Klo 11.00 Toijalan tori

Klo 13.00 Viiala S-Market

Klo 15.00 Lempäälä S-Market

 

Perjantai 22.2.2019

Klo 9.00 -  Tukiryhmä Urjalan torilla. Pertti eduskuntatyössä Helsingissä, eikä pääse paikalle. Tarjolla makkaraa ja kahvia.

 

Torstai 21.2.2019

Klo 9.00 -  Tukiryhmä Punkalaitumen torilla. Pertti eduskuntatyössä Helsingissä, eikä pääse paikalle. Tarjolla makkaraa ja kahvia.

 

Maanantai 18.2.2019

Klo 13.00 Vilppula K-Market

Klo 14.30 Mänttä S-Market

Klo 16.00 Korkeakoski Sale

Klo 17.30 Orivesi K-Market

 

Sunnuntai 17.2.2019

Klo 11.00 - Kirkkokahvit Vammalassa Keskustatuvalla (Itsenäisyydentie 15). Mukana seurakunnan luottamushenkilöitä.

 

Lauantai 16.2.2019

Klo 9.00 Kyröskosken tori

Klo 12.00 Ikaalinen Kauppakeskus Komppi

Klo 19.00 Ystävänpäiväiltamat Kiikoisten seurantalolla

 

Maanatai 11.2.2019

Klo:16-18, Urjalan S-market. Tule tapaamaan Perttiä!

 

Sunnuntai 10.2.2019

Klo:17-, Veli-Pekka Sunin vaalistartti, Lallintalo, Köyliö.

 

Lauantai 9.2.2019

Klo:9-14, Vaalitoimiston avajaiset. Keskustupa, Itsenäisyydentie 15, Sastamala. Tapaamisia ministeri Bernerin kanssa.

 

Maanantai 4.2.2019

Klo:9, Citymarket, Nokia

Klo:11, S-Market, Nokia

Klo:18, Sastamalan Keskustan kunnallisjärjestö, Keskustatuvalla.

 

Lauantai-sunnuntai 2.-3.2.2019

Keskustan vaaliristeily, Viking M/S Gabriella

 

Sunnuntai 4.11.2018

klo:18-21, Sastamala, Vehmaatila, Tampereentie 212. Sastamalan kunnallisjärjestön syyskokous. Mukana puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.

 

Lauantai 3.11.2018

klo:13, Tampere Cafe Linkosuo, Koskikeskus. Eduskunnan kuulumisia. Mukana  myös Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja kansanedustajat Mikko Alatalo ja Arto Pirttilahti. 

 

Perjantai 2.11.2018

klo:17.30-21, Urjala, Perurailta Urjalan yhtenäiskoululla (Urjalantie 37),  mukana mmm Jari Leppä.

 

Perjantai 2.11.2018

klo:9-12, Urjala tori.Mukanan Sirkka-Liisa Anttila, makkara- ja juomatarjoilu.

 

Torstai 1.11.2018

klo:14-16, K-Market, Häijää. Makkara- ja juomatarjoilu.

 

 

Torstai 1.11.2018

klo:9-11.30,Punkalaitumen tori. Makkara- ja juomatarjoilu.

 

Keskiviikko 31.10.2018

klo:9-11, Ikaalisten tori. Makkara- ja juomatarjoilu.

 

Tiistai 30.10.2018

klo:18.45-19.30. Pala Cafe, Siperian Liikekeskus, Tampere. Mukana Elsi Katainen

 

Tiistai 30.10.2018

klo:14.30-17, Mustiala, Hämeen Ammattikorkeakoulu. Keskustelutilaisuus CAP-uudistuksesta. Mukana mep Elsi Katainen ja kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila

 

Maanatai 15.10.2018

klo:15.30, Akaa, Toijala, Lounaspirtti. Keskustelemassa kanssani ministeri Annika Saarikko.

 

Sunnutai 14.10.2018

klo:13 Vehmaantila, Tampereentie 212, Sastamala. Tukiryhmätilaisuus, tervetuloa!

 

Lauantai 13.10.2018

klo:10 Kangasala, K-Supermarket.
Keskustelemassa kanssani Arto Pirttilahti, makkaratarjoilu.

Sekä klo:13 Vesilahti, "päivänpolitiikan tupailta Simulalla” (Mantereentie 13), keskustelemassa kanssani Arto Pirttilahti.

 

Perjantai 12.10.2018

klo:16 Tampere, Keskustori, nähdään kahvitarjoilun merkeissä

 

Lauantai 14.7.2018

Kansanvallan päivä klo:9-11, Sastamala 

 

Sunnuntai 15.7.2018

Vpl. Pyhäjärvijuhlat , Harjavalta 

 

Tiistai 17.7.2018

Suomi Areena Ruokapäivä, Pori

MTK:n Lobbausvartti klo:15.10-15.30

 

Keskiviikko- torstai 18-19.7.2018

SuomiAreena, Eduskunnan Hallintovaliokunnan vierailu Satakunnassa

 

Lauantai 28.7.2018

Muolaan pitäjäjuhla ja muolaalaisten seuran 70-vuotisjuhla, Urjala

 

Lauantai 4.8.2018

Sakkolan-juhla, Narvan lava, Vesilahti

 

Maanantai-tiistai  6-7.8.2018

MTK johtokunnan kesäretki, Pohjois-Savo

 

Keskiviikko 8.8.2018

Pirkanmaan kansanedustajien kesäkokous, Kangasala ja Kuhmoinen

 

Vammalan karjalaseuran kesäjuhla, klo:18, Ruudolfin keidas, Sastamala

 

Perjantai 10.8.2018

Ikaalisten Keskustan tilaisuus klo:18, Ikaalinen 

 

Sunnuntai 12.8.2018

Kurkjoki-juhlat, Loimaa 

 

Tiistai 14.8.2018

Eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen työvaliokuntien ja ministeriryhmän yhteinen kesäkokous, Imatra

 

Sunnuntai 19.8.2018

Lumivaara-juhlat, Alavus 

 

Tiistai-keskiviikko 21-22.8.2018

Keskustan eduskuntaryhmän kesäkokous, Vantaa 

 

Lauantai 25.8.2018

Kekkin sukuseura Äijälä, Kangasala

 

Sunnuntai 26.8.2018

Karjalainen päivä ja piirin 70-vuotisjuhla, Savonlinna 

 

Perjantai 31.8.2018

Suuren Valiokunnan julkinen kuuleminen, Eurooppa-foorumi, Turku 

 

Lauantai 1.9.2018

Pirkan päivä, Vapriikki, Tampere

 

Maanantai 3.9.2018

Karjalan Liiton järjestöseminaari, Tallinnan laiva 

 

{readmore:>>lisää tapahtumia...}

 


 

 VAALILEHTI 2015

 


 

>> Pertti myös Twitterissä